Image Alt

16 Woningen Norg – Actium

Het ontwerp van de passieve sociale woningen zijn tot realisatie gekomen.

Sociale gezonde woningen voor Norg. Het was weer een bijzonder proces dat begon bij Actium. We werden gevraagd om onze visie op duurzaamheid en de energietransitie te vertellen tijdens een lunchpresentatie bij Actium. Dat we daarna met een opdracht naar huis zouden gaan hadden we nooit gedacht.

De presentatie ging over de energietransitie en dat passief bouwen de toekomst is willen we de transitie serieus nemen. Over de wijze waarop je betere kwaliteit kan leveren en een gezond binnenklimaat voor de bewoners kan realiseren. En het circulaire bouwsysteem dat we aan het ontwikkelen zijn.

Ons ontwikkelde bouwsysteem (passief, biobased en circulair) en onze passie paste binnen de visie van Actium. Waardoor Actuim ons een uitdaging gaf.

Onze visie op het bouwen is dat je horizontaal moet samenwerken wanneer je meer kwaliteit wilt leveren en verantwoording wil nemen. Dat we alleen passief bouwen, dampopen en zoveel als mogelijk circulair. Dat laatste is nog een ontwikkeling die we gestart hebben maar nog niet volledig voltooid hebben. Voor dit project hebben we niet het clicksysteem maar het haaksysteem toegepast. Dat neemt niet weg dat de elementen met een paarschroeven uit elkaar kan halen.

Samen met onze bouwpartners gingen we het avontuur aan om voor het eerst op deze wijze op zo’n schaal te bouwen. Maar het resultaat mag er zijn.

Het gehele project is integraal aangepakt. In het ontwerp proces zijn alle principes van het passief bouwen al meegenomen. Dat vraagt om meer informatie, kennis van partners, bouwtechniek, wijze van monteren en budgettering dan in een traditioneel proces.

De 16 sociale woningen zijn opgebouwd uit 4

blokken van 4 woningen. De woningen zijn eenvoudig opgezet met veel licht in de woonkamer. De indelingen van de kopwoningen zijn anders dan de tussenwoning. De uitstraling is hoogwaardig. De woningen 1 laag met kap hebben gevels van baksteen die doorbroken worden door een patroon van hout. Het patroon ligt als een soort streepjescode over de vier blokken waardoor elke woning en elk blok in eigen identiteit heeft. Op de zuidzijde zijn alle woningen voorzien van zonnepanelen. Een vol dak met zonnepanelen die in het dak verwerkt zijn.

Met 10 bouwpartners hebben we de woningen neergezet. Horizontaal bouwen betekend dat de individuele bouwpartner verantwoordelijk is voor zijn taak en zelfinitiatief neemt voor het bouwproces over onderling overleg, Dat dit nog nieuw en vreemd was vooral in het eerste blokje te zien. Maar naarmate het bouwproject vorderde werd het beter en dat de kwaliteit hoog is te zien aan de woningen.

De woningen zijn gemaakt volgens het passief bouwen principe. Dat betekend dat we in een vroeg stadium de PHPP (Passive House Planning Package) hebben gemaakt en als sturend middel hebben gebruikt. Uit de PHPP kwam voor de Noordelijke blokken 13 kWh/m2 en de Zuidelijk blokken 15 kWh/m2. Dit was een goede score zeker door de kleine oppervlakte en situering in Noord Nederland.

Tijdens het bouwproces hebben we de woningen constant getest op de kwaliteit van de details en aansluitingen. Dit hebben we gedaan met de blowerdoortest ,warmtebeeldcamera en rook proeven. Hierdoor konden we niet alleen de kwaliteit testen maar ook verbeteren om de kwaliteitseis nog verder aan te scherpen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een score van de blowerdoordoortest met 50Pa van 0,4

Functie: Woningbouw
Architect: Jack van der Palen, Isabel Friederichs

 

Category
Date
Tags
Kent u onze partner al?
d

Pottebakkersrijge 3, Groningen